Bilag 2: Videnskabsteori og faglige hovedområder

Formålet med videnskab er at søge sandheden. Man stræber altså i videnskaben mod erkendelse (forståelse), om det så er inden for natur, kultur eller samfund. Fx kan det være, man søger svar på, hvordan man formindsker risikoen for kræft, hvad årsagerne er til, at folk bliver narkotikamisbrugere eller, hvordan forskellige etiske retninger forholder sig til et givent scenarium. Til disse spørgsmål kan der gives flere svar, men kan det siges, at nogle er ”mere videnskabelige” end andre?

Hvad er videnskabsteori?

For at finde ud af, hvad der kendetegner videnskab i forhold til noget der ikke er videnskab, må vi have fat i videnskabsteorien.Men hvad er det der videnskabsteori egentlig?

I Den Store Danske defineres videnskabsteori som: ”[En] filosofisk disciplin, der studerer videnskabernes metoder, sandhedskriterier og forudsætninger.”

Let omskrevet kan man sige, at videnskabsteorien arbejder på et niveau (et meta-plan) over, hvordan videnskab bliver ”udøvet” i de forskellige fakulteter. Videnskabsteorien kigger på, hvordan viden bliver skabt og i hvor høj grad, man tror på denne viden (Kan vi overhovedet vide noget, eller er alle såkaldte sandheder relative?) Derudover betragter videnskabsteori den historiske udvikling inden for disse to punkter.

I dette bilag får du en lynindføring i, hvad vi mener, du bør kende til inden for elementær videnskabsteori....

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind